PRAYER-WHEEL PROJECT

Hogyan készült?

imamalmok

Az ötlet inspirálója egyrészt egy Brown Frederik novella - melyben Cincinnati-ban az előadás alatt a bűvész átváltozik a Sátánná, mert a messzi Tibetben az egyik imamalom nem forog tovább -, másrészt egy Telegarden nevet viselő internetes projekt volt. Az internetes közösségeket kutató Telegarden projekt lényege, hogy a részt vevők interneten keresztül gondozhattak egy valódi kertet, ültethettek és locsolhatták a növényeket. Ha virágot lehet interneten keresztül ápolni, miért ne lehetne imamalmot is forgatni.

Sajnos az ötlet még nem elég. Kell egy imamalom, internet meg mindenféle eszköz ami mozgatja, és egy hely, ahol mindenki láthatja, hogy mozog. Na és persze kamera sem ártana, hogy az interneten kattintók is lássák tényleg forog a malom.

Az elképzelést évekig pakolgattam ide-oda a fejemben, amíg egy szép napon egy ismerősömön keresztül eljutottam a Tan Kapuja Buddhista Főiskolára, ahol rövid egyeztetés után a kezembe nyomták az iskola imamalmát.

Itt a malom, nincs visszaút! Az imamalom egy gyönyörű, faragott fakeret, amiben egy rézhenger forog, ha a kezemmel megforgatom. De a készítője nem arra szánta, hogy egy motor vagy valamiféle elektronika forgassa. Ezért át kellett alakítani.

Szerencsére ekkor beszállt a „projektbe” egy mindenfajta szerelésben járatos barátom. Rövid tanakodás után előhúzott garázsa sarkából egy kimustrált pénzkiadó automatát (jó lesz ez még valamire). Ebből szereltük ki a szükséges alkatrészeket.

A malom mechanika részeinek (tengely, csapágyak) átalakítását és összeállítását papám végezte.

Persze, ez még csak az egyik fele. Valahol kattintani is kell. A weboldal programozási részét természetesen a cégünk készítette el a társam vezényletével.

Íme, elkészült az átalakítás, a malom forog, és már csak helyet kellett találni, ahol minél többen megcsodálhatják.

Végül a Millenáris Park területén található Jövő Házára szavaztunk, ahol örömmel fogadták kezdeményezésünket.

Bencsik Attila

English version Glia Bookmark and Share